En students guide till Nationslivet

Välkommen till Lund! Vi är jätteglada att du har valt att genomföra dina studier just här och önskar dig lycka till!

När du läser om Lund och Lunds studentliv har du kanske snubblat över begreppet "nation" och undrat vad det är, hur det fungerar och hur du kan delta. Vi på Kalmar Nation kan verkligen förstå förvirringen när man navigerar Lunds studentliv för första gången. Vi är här för att hjälpa till! Den här guiden är tänkt att förklara grunderna för nationerna och deras roll i Lunds väldigt aktiva studentliv. Vi på Kalmar Nation vill vi ge dig en bra start på studentlivet här och få dig att känna dig så välkommen som möjligt.

Om du har några fler frågor kan du alltid skicka ett mail till oss (kuratel@kalmarnation.nu) eller komma och besöka oss under våra öppettider! Alla är välkomna! Kom som du är 💚

Innehållsförteckning

Nationernas grunder

Vad är en nation?
Vilka andra typer av studentliv finns det?
Varför gå med i en nation?
Hur väljer man en nation?
Vad händer när du gått med i en nation?

Aktiviteter

Pubar och klubbar
Måltider
Spex
NATU (alkoholfria evenemang)
Sport
Kör och band
Sittningar
Baler

Att engagera sig

Medlem
Arbetare
Förman
Kuratel
Senior
Stödmedlem

Bostäder

Traditioner och helgdagar

Tandem
Valborg/Siste April
Dragkamp
Lucia
Midsommar
Fika

Ordbok

Nationernas grunder

  • Nationer är i huvudsak sociala klubbar. Beroende på var du kommer ifrån kanske du har hört termer som "studentförening" tidigare, vilket kan ge dig en ganska bra uppfattning, men nationer är inte riktigt samma sak.

    När universitetet grundades bildades också nationer, med syftet att skapa klubbar för studenter från olika regioner och städer i Sverige. Det är därför de har namn som "Kalmar Nation", "Östgöta nation" eller "Västgöta Nation", eller "Göteborgs Nation". Studenter kunde träffa andra människor från sitt hemområde för att lära känna varandra och umgås.

    Numera kan du gå med i vilken nation du vill - du behöver inte längre vara från nationens region. Nationer är sociala klubbar/studentgrupper som driver pubar, klubbar, tillhandahåller bostäder och är värdar för olika måltider, fester och evenemang. Nationerna skiljer sig endast åt genom deras aktiviteter och evenemang. De drivs av studenter, varav de flesta arbetar på frivillig basis.

    Kalmar: Kalmar Nation grundades officiellt 1696 och bestod ursprungligen av studenter från kuststaden Kalmar i sydöstra Sverige. Under 2010-talet började nationen att få ett inflöde av internationella studenter och 2017 hade vi Lunds första icke-europeiska kurator. Engelska blev vårt officiella verksamhetsspråk och vi blev sakta men säkert kända som den mest internationella nationen. Idag har vi en bra balans mellan internationella och svenska studenter bland våra aktiva medlemmar och nationsledningen, och vi älskar att introducera våra internationella medlemmar till svensk kultur och studentlivstraditioner.

  • Det finns 13 nationer i Lund. Alla utom en (Smålands Nation) har ett gemensamt samarbetsorgan som heter Kuratorskollegiet (KK). Där samlas representanter från nationerna för att diskutera ämnen som rör gemensamma händelser eller frågor.

    Vid sidan av nationerna finns också studentkårerna (ibland även kallade "kåren/corpus"), som i princip är representanter för varje fakultet. Till skillnad från nationerna är studentkårerna rättsligt skyddade och får statligt stöd för att representera studenterna. Deras valda medlemmar arbetar främst med utbildningsbevakning och med att företräda studenterna och deras intressen när det gäller utbildningens kvalitet gentemot fakulteten och lärarna. Utöver detta har studentkårerna också kommittéer för olika sociala aktiviteter. Till skillnad från nationerna är deras främsta mål att säkerställa hög kvalitet på universitetets utbildning, vilket inkluderar att föra en dialog med universitetet och lärarna. Studentkårerna är organiserade under den gemensamma fanan LUS (Lunds Universitets Studentkårer).

    Den tredje pelaren i studentlivet i Lund är Akademiska Föreningen (AF). Det är en ideell organisation av och för studenter med målet att bredda den kulturella aspekten av studentlivet. Föreningen har sina egna utskott och ger studenterna möjlighet att delta i till exempel studentteater och spex, band, kör, sport och festligheter. Utöver detta tillhandahåller AF också en stor mängd studentbostäder i Lund via AF Bostäder.

    Tillsammans utgör nationerna, studentkårerna och AF de "tre pelarna i studentlivet" i Lund, som alla representeras av Studentlund. Studentlund är paraplyorganisationen och därmed centrum för studentlivet vid Lunds universitet. Du kan bli medlem i den genom att betala en avgift varje termin. Detta medlemskap ger dig sedan en grundläggande tillgång till alla olika aktiviteter som anordnas av nationer, kårer och Akademiska föreningen och gör att du kan gå med i dessa organisationer också (utan extra avgift).

  • För att få tillgång till en nations evenemang och aktiviteter måste du officiellt gå med i en nation (steg 2) efter att du har blivit medlem i Studentlund (steg 1).

    För att göra det kan du komma till kontoret på din valda nation under inskrivningsperioden. Där behöver du en id-handling och bevis på att du studerar i Lund, till exempel ditt svenska nationella ID eller pass och antagningsbesked. Personerna där kan sedan skriva in dig och göra dig till en officiell medlem, vilket kommer att synas på ditt digitala Studentlund-medlemskort.

    Att vara medlem har många fördelar. Allt studentliv organiseras i princip av studentkårer eller nationer och särskilt när man är en internationell student är nationerna platsen för att lära känna andra internationella studenter såväl som svenskar. De är öppna för alla typer av studenter: kandidat, master, utbyte, eller till och med doktorander. Du kan delta i deras evenemang, gå på pub- eller klubbkvällar och till och med bli aktiv genom att arbeta som volontär.

    Dessutom finns det inte riktigt något utbud av cafeterior på Lunds universitet så de flesta nationer lagar också lunch under vissa dagar i veckan, vilket är ett ganska billigt sätt att få mat mellan lektionerna. Alla nationer erbjuder också bostäder till studenter (mer information nedan). 

    Ett medlemskap i en nation ger dig automatisk tillgång till alla evenemang från alla nationer, och du kan till och med byta medlemskap under din första termin på Studentlund och i början av varje termin efter det innan du betalat medlemsavgiften.

  • Vilken skillnad gör det vilken nation du väljer om du har tillgång till alla evenemang? I allmänhet spelar det inte så stor roll om du inte planerar att bli aktiv i en nation. Olika nationer erbjuder olika evenemang, den största skillnaden är att de antingen är en nation med fokus på pubar (pub-nation) eller en nation som har fokus på klubbar (klubb-nation). Utöver detta väljer studenter ibland en nation baserat på den sammanhållning de erbjuder, olika ideal och om de personligen kan identifiera sig med nationens värderingar. Kalmar, till exempel, är en pubnation och känd för att vara internationell och queervänlig. Men alla nationer välkomnar alla till sina evenemang, oavsett om man är medlem eller inte.

    Varje nation har dock olika medlemsförmåner. Vissa nationer ger sina medlemmar gratis eller rabatterat inträde till pubar eller klubbar, andra nationer ger dig rabatt på allt du köper som medlem. Om du vill bli aktiv och bli vald till en position inom nationen, eller skaffa bostad på en nation, så krävs det för det mesta också att du är medlem.

  • Att gå med i en nation har inga andra krav än den medlemsavgift till Studentlund som du måste betala varje termin. Det finns inga obligatoriska evenemang eller veckomöten, eftersom de flesta nationer är ganska stora i allmänhet.

    Det finns dock så kallade "nationsmöten", vilket är möten flera gånger per termin där stora beslut fattas. På dessa möten kan du bli vald till en position i nationen eller bara delta i omröstningen.

    I början av varje termin anordnar varje nation (liksom studentkårerna och LTH) också en "Novischveckan" - en vecka med evenemang för nya studenter ("Novischer"), särskilt utformad för ett visst antal personer med andra evenemang än de vanliga orienteringsveckorna. Novischveckorna innehåller ofta tema, tävlingar och en stor fest i slutet. Platserna är begränsade så se till att fråga din nation om det när du anmäler dig till deras inskrivning.

    Alla nationer har olika sätt för att informera studenterna om sina evenemang och menyer, men de viktigaste ställena där du kan få information är:

    • STUK-appens evenemangssektion

    • Studentlunds evenemangssida (https://www.studentlund.se/en/evenemang/)

    • Eventlund app (samma information som på Studentlunds hemsida)

    • Facebook-evenemang på respektive nations Facebook-sida och Instagram

    Kalmar Nation har aktuell information på alla dessa ställen samt på vår hemsida.

Aktiviteter

En av de största fördelarna med att vara medlem i en nation är att man får delta i alla typer av aktiviteter och evenemang som bara är för studenter.

  • Den största attraktionen på nationerna är pubarna och klubbarna. Nationens pubar och klubbar är barer och dansklubbar som endast är öppna för studenter. De drivs helt och hållet av frivilliga studenter och endast studenter från lokala universitet har tillträde (undantag kan göras - se Gästkort). Nationspubarna erbjuder måltider, snacks och pubmat samt ett brett urval av alkohol- och alkoholfria drycker till ett betydligt billigare pris än på vanliga pubar i stan. Måltider kostar i allmänhet 50-80 kr, alkoholhaltiga drycker 35-60 kr och alkoholfria drycker 15-35 kr, beroende på nation och utbud. Nationsklubbarna är väldigt lika vanliga dansklubbar. De har en DJ och ett dansgolv och erbjuder liknande överkomliga drinkpriser som pubarna.

    Nationspubar kräver vanligtvis ingen inträdesavgift, men de flesta nationsklubbar gör det. Många nationer erbjuder förmåner för sina medlemmar, såsom sänkt eller gratis inträde. Klubbarna har ofta långa köer och erbjuder därför förköpsbiljetter för tidigt inträde - dessa finns i STUK-appen. Det är också möjligt att reservera bord på vissa nationspubar. Detta är i allmänhet en bra idé när det finns en pubquiz eller en populär tema-pub eller klubb, och bokningsinformation finns vanligtvis på nationernas webbplatser och / eller sociala medier. Vissa nationer har sin klubb på en annan plats än sitt hus, så var noga med att dubbelkolla platsen och adressen när du planerar din kväll!

    På Kalmar: vi är en pubnation med fokus på en mysig pubatmosfär. Pubarna är på måndagar, tisdagar och fredagar och det är en liten inträdesavgift för icke-medlemmar. Vi tar inte emot bordsbokningar eller säljer biljetter i förköp, så det är väldigt enkelt att komma förbi i sista minuten och njuta av våra pubar! Vår pub ligger i källaren precis under nationens huvudbyggnad (Biskopsgatan 12). För mer information om Kalmars pubar, se Pubar.

  • Nationspubar är ett bra ställe att äta middag på, men många nationer erbjuder även måltider utanför pubarna. Varje nation har olika schema med olika måltider, och vissa erbjuder (eller kräver till och med) att man bokar bord i förväg. Vardagsluncher och helgbruncher är de vanligaste, men vissa nationer erbjuder också middagar, kaféer, frukostar och mycket mer.

    På Kalmar: vi erbjuder lunch varje torsdag. Menyn varierar från vecka till vecka, men det bjuds alltid på bröd, en måltid och en dessert samt gratis kaffe och te. Veckans meny läggs ut på vår webbplats och i sociala medier (Facebook, Instagram, and Discord).

  • Spex är en av nationens mest populära aktiviteter vid sidan av pubar och klubbar. Ett "spex" är en komediteater som skrivs och framförs av studenter och som ofta innehåller satir och parodi, publikdeltagande och en blandning av sång och dialog. Det är en studenttradition vid många universitet i Sverige och Finland. Spex är inte begränsat till nationerna, det finns även en del spex under AF och LTH, men vissa nationer har en regelbundet förekommande spexproduktion varje termin.

    På Kalmar: Kalmar Nation har en spexproduktion varje termin och det är Lunds enda spex som är helt på engelska. Du kan delta som skådespelare, bandmedlem eller backstage, så det finns något för alla! Spexet har 4 dagars föreställningar i slutet av terminen, men förberedelserna sker under större delen av terminen, vilket gör det till ett bra sätt att få vänner! Kolla in vårt spexs sociala medier (Facebook and Instagram) eller kontakta våra spexförman (spex@kalmarnation.nu) för mer information om hur du kan engagera dig i det kommande spexet.

  • Många nationer har "NATU"-evenemang, som är alkoholfria evenemang. Det kan handla om allt från brädspel till svampplockning och språkcaféer.

    På Kalmar: har vi en regelbunden brädspelskväll varannan vecka där vi erbjuder ett stort urval av brädspel, gratis kaffe och te samt snacks att köpa. Brädspelskvällar på Kalmar är inte bara för grupper, det är vanligt att folk kommer ensamma och ansluter sig till andra för att spela! Kalmar har också varit värd för andra roliga NATU-evenemang som en mordmysteriemiddag, bakningskvällar, filmkvällar, hantverkskvällar och mycket mer!

  • Idrott är en vanlig aktivitet på de flesta nationer. Vissa nationer har till och med lag som tränar regelbundet i särskilt populära sporter, som fotboll eller handboll.

    På Kalmar: På Kalmar anordnar vi olika typer av idrottsaktiviteter under terminens gång. Tidigare har vi bland annat haft en racketsportdag, ett skridskoevent, vandringar, en resa till en trampolinpark och en regelbundet förekommande månskenspromenad. Vilken typ av aktiviteter vi gör beror helt på vad medlemmarna vill göra. Så om det finns någon typ av sportaktivitet som du vill göra, bli aktiv och hjälp till att få det att hända!

  • Vissa nationer har en kör eller ett band. Nationernas körer och band uppträder ofta på nationsbaler, fester och högtider.

    På Kalmar: Kalmar, Blekingska och Wermlands har gått samman och skapat Gudrunkören, en kör som består av medlemmar från alla tre nationer och som inte kräver någon erfarenhet för att vara med! https://gudrunkoren.se/

  • Sittningar är en gammal tradition i Sverige (och Finland) och är vanligast på universitet och högskolor, ofta inom studentföreningar. En sittning är en flerrätters middag under vilken det sjungs enligt olika traditioner. Sittningar innehåller också ofta tal, uppträdanden eller andra traditioner beroende på tillfälle. De är i allmänhet formella, även om det finns varierande nivåer av klädkod. Deltagarna får en bestämd plats vid ett bord, vilket kan vara ett bra sätt att lära känna folk!

    Eftersom sång är en av de viktigaste traditionerna på ett sittning brukar sånghäften tillhandahållas, och varje studentnation och kår har sin egen sångbok som man kan köpa. De som har en sångbok får delta i en av de mest älskade delarna av sittningar - sångbokssignering. I början av sittningen lämnar alla över sin sångbok till sin vänstra granne för att skriva i den. Sångböckerna fortsätter att skickas vidare under hela sittningen och i slutet kommer din bok att vara fylld med meddelanden från andra! Detta blir till slut ett fint minne av din tid i Lund.

    Det finns många andra traditioner kring sittningar och det är något du definitivt bör uppleva minst en gång under din studietid i Lund. 

    På Kalmar: vi håller en "Sittning för dummies" i början av varje termin för att hjälpa nya studenter att lära sig allt om sittningar och deras traditioner. Du kan anmäla dig till denna sittning när du kommer till kontoret för att bli medlem i Kalmar! Vi har också många andra sittningar under året. Tillfällena för våra sittningar inkluderar julhelgen, vårsäsongen och firandet av våra volontärer. Platserna är begränsade och fylls upp snabbt, så håll ett öga på våra sociala medier för anmälningar!

  • Baler är också en gammal tradition i det svenska akademiska livet, särskilt i Lund. Baler arrangeras av nationer, kårer och andra universitetsgrupper. De är stora evenemang som vanligtvis bara anordnas en gång per år och varje bal består av en mycket formell (högtidsdräkt) sittning och sedan en klubbliknande efterfest. Sexa (midnattsmåltid) är också ett vanligt balevenemang, liksom brunch dagen före balen och ballunch dagen efter balen. Nationsbalerna har traditioner och seder som har funnits under mycket lång tid. Dessa traditioner kan omfatta tal, tävlingar, medaljceremonier etc. Om du deltar i en bal, förvänta dig det oväntade!

    Medaljer delas ofta ut eller säljs i förväg till baler för att visa att de har deltagit. De bärs sedan ofta på framtida baler och studenttillställningar med högtidsdräkt. Medaljer delas också ut för andra saker än baler, till exempel för att delta i ett spex, ställa upp som förman för nationen och delta i Novisch-perioden som mentor.

    På Kalmar: vartannat år (udda år) har vi vår bal Storaste Kroppkakan och under mellanåren (jämna år) har vi vår minibal/formella sittning Minstaste Kroppkakan. Storaste Kroppkakan är den äldsta studentbalen i hela Lund. Men vad är en "kroppkaka"? Det är en svensk maträtt som i princip är en potatisdumpling med (traditionellt) fläskfyllning (men vi erbjuder vegetariska/veganska alternativ), serverad med grädde, smält smör och lingon.

Att engagera sig

Det finns många olika alternativ för vilken nivå av engagemang du vill ha i en nation, var och en med sina egna ansvarsområden och förmåner. Oavsett aktivitetsnivå kan du alltid gå på nationsmöten som medlem och rösta!

    • Vanligaste nivån av engagemang utan tillhörande ansvarsområden

    • Kan aktivt delta i nationens verksamhet ("aktiva") eller bara ha medlemskapet

    • Tillgång till alla delar av Studentlund, från nations- och kårevenemang till AF-bostäder

    • Nationsspecifika förmåner (t.ex. ingen inträdesavgift på Kalmar nations pub)

    • Möjlighet att bo i din nations bostad (med förbehåll för ansökan och kö)

    • Demokrati! Som medlem i en nation har du också rätt att delta i nationens demokratiska process genom att gå på nationsmöten och rösta på nationens ledning. Nationsmöten sker vanligtvis några gånger per termin och det är där som förmän, kuratel och andra nationsposter väljs.

    • Du kan anmäla dig som volontär på vilken nation som helst, inte bara den du är medlem i! Men ju mer du arbetar på en specifik nation, desto mer kommer du att lära känna andra aktiva medlemmar på nationen.

      • De flesta nationer har en facebookgrupp för volontärarbete (Kalmar har också en discord) där förfrågningar om arbetare läggs upp

    • Att vara volontär innebär inget ansvar utöver det skift du arbetar, så det är ett utmärkt sätt att engagera sig utan större åtaganden

    • Belöningar för arbete varierar beroende på nation, vanliga belöningar är gratis mat och matbiljetter (som kan användas för gratis mat vid ett annat evenemang), särskilda belöningar kan vara gratis personalfester och personalresor (villkoren varierar beroende på nation)

    • Väljs på nationsmöten några gånger per termin (3 gånger per termin på Kalmar), lediga poster anslås cirka en månad före mötet

    • Tjänsterna kan löpa under en termin eller ett år

    • Fler ansvarsområden än arbetarna, varav det viktigaste är den förmansbefattning som de väljs till

      • På Kalmar till exempel: en pubförman ansvarar för att driva pubens bar eller kök, en sportförman organiserar sportevenemang för nationen, en PR- förman hjälper PR-mästaren att designa affischer och hantera sociala medier (se volontararbete för en fullständig lista över befattningar)

    • Ytterligare ansvarsområden varierar beroende på nation 

      • På Kalmar till exempel: komma till månatliga förmannamöten, vara entrévakt på puben

    • Fler förmåner än arbetare, varav den viktigaste är att få ett "grönt kort" (på STUK) som ger dig gratis inträde till alla nationernas pubar och klubbar

    • Ytterligare fördelar varierar beroende på nation 

      • Kalmar till exempel: tidigt inträde till pubar och luncher, rabatter, tidig anmälan till event etc.

    • Kuratel, kort sagt, driver nationen 

    • Kuratelmedlemmar blir invalda för ett helt år

    • Varje medlem i Kuratel ansvarar för olika delar av nationen 

      • Se kuratel för mer information om specifika Kuratel-tjänster i Kalmar

      • Antal och typ av befattningar varierar mellan nationerna, men det är 4-7 personer och varje nation har en kurator/Qurator (Q), en ProKurator Ekonomi (PQe) och en ProKurator Social (PQs)

    • Vissa tjänster är på heltid och betalda, och studenterna tar ett år ledigt från sina studier för att göra dessa tjänster; andra tjänster är på halvtid och obetalda som studenterna vanligtvis gör utöver en viss mängd kursarbete

      • På Kalmar är Q, PQe och PQS heltid och KM (Källarmästare) och PRM (PR-Mästare) halvtid

    • Att sitta i Kuratel och leda nationen är ett stort åtagande och innebär ett stort ansvar

    • Det kommer också med många förmåner, Kuratelmedlemmar får se en sida av studentlivet i Lund som få får uppleva

    • Seniorskollegiet (namnet kan variera beroende på nation) består av valda studenter ("Seniorer") som har varit aktiva i den aktuella nationen under lång tid

    • Består ofta av tidigare förmän och tidigare kuratel som vill fortsätta att engagera sig

    • Styrelsen har regelbundna möten, stödjer Kuratel och fattar beslut om nationens långsiktiga mål och verksamhet

      • På Kalmar hålls möten varje månad och där diskuteras läget för olika verksamheter på nationen och nya projekt röstas fram

    • Seniorskollegiet ingår även nuvarande Kuratel och Inspektoratet

    • Medlemskap i en annan nation (så att du är medlem i en nation och stödmedlem i en annan)

    • Kan ge dig några av förmånerna med att vara en vanlig nationsmedlem samtidigt som du fortfarande kan vara engagerad någon annanstans

      • På Kalmar har stödmedlemmar medlemsförmånen fritt inträde till puben

    • Användbart alternativ om du besöker en nations nattliv men vill bo eller vara aktiv i en annan nation

    • Stödmedlemskap kan köpas på nationens kontor

    • Notera: stödjande medlemmar kan inte rösta på nationsmöten

Bostäder

Alla nationer erbjuder olika typer av studentbostäder i Lund, allt från korridorsrum till lägenheter. För att få bostad i en nation måste du vara medlem i den nation där du söker bostad.

För att få en nationsbostad måste du registrera dig i din nations bostadskö. För att göra detta bör du gå in på din nations hemsida för att se hur du registrerar dig. På Kalmar Nation har vi tre olika hus, med korridorsrum och lägenheter. Du kan anmäla dig till köerna via vår hemsida

En hjälp för att snabbare få nationsbostad är att klättra i det eller de kösystem som finns, vilket kan göras genom att bli aktiv på en nation. Det finns många olika sätt att vara aktiv på en nation (se att engagera sig) och en bra början är att volontärarbeta på nationens olika sektioner (pubar, klubbar, luncher etc.). När du har samlat på dig lite erfarenhet kan du ansöka om att bli vald till förman på nationsmötet.

Vissa nationer har till och med Novisch-bostäder. Detta innebär att du är berättigad till bostad om du är en Novisch och registrerar dig. Det finns sedan nästan alltid ett lotteri för alla som registrerade sig för att välja nya hyresgäster för bostäderna!

Traditioner och helgdagar

  • Tandem är ett årligt studentcykellopp från Göteborg till Lund! Det är en klassisk Lundastudenttradition som man bör uppleva. Det beryktade loppet är en stafett på tandemcyklar, där nationer, kårer och LTH-sektioner kan delta för att uppleva detta oförglömliga maraton.

    Med en hyrd buss tillsammans med din Nation/kår/sektion startar loppet i Göteborg och fortsätter sedan under natten med flera stopp för att byta ut de tappra cyklisterna. Några mer anmärkningsvärda stopp är disco i Varberg mitt i natten och frukosten som serveras i Båstad av nationens/kårens/sektionens inspektorat/aktiva/alumner.

    Varje lag har ett tema och dräkter samt flaggor och ramsor för att stötta varandra. Förberedelserna brukar också innefatta en Tandem Sittning där man får lära känna sina lagkamrater bättre och ha lite kul tillsammans innan loppet!

  • Valborg är ett måste om du är student i Lund! Även känd som Siste april i Lund, är det ett traditionellt firande på våren från 30 april till 1 maj där det tänds en gigantisk brasa för att, historiskt sett, välkomna det nya och göra upp med det gamla. Idag finns det många fler evenemang än bara majbrasan i Lund. Staden, universitetet och nationerna har alla speciella evenemang som man inte bör missa.

    Nationsevenemang: varierar varje år, så håll utkik på sociala medier efter vad som kan dyka upp! Det är i princip en minifestival under ett par dagar med mycket festande. Nationerna har särskilda klubbar och pubar. Liveartister och livemusik, temaevenemang och drinkar samt sponsring är bara några saker som är vanliga på nationernas Valborgsevenemang.

    Universitetshändelser: Den 1 maj håller rektorn för Lunds universitet ett tal med en slutlig dom från studenterna om huruvida de fullgjort sina åligganden och agerat tillfredsställande. Ordföranden för LUS håller det andra talet om domen.

    Dagarna på och kring Valborg:

    • Skvalborg (28 april) är den första förfesten för att bygga upp förväntningarna inför den stora dagen

    • Kvalborg (29 april) är den andra förfestdagen, se till att inte stanna uppe för länge!

    • Valborg, den stora dagen, Siste april (30 april); Valborgsmässoafton är här! Räkna med att Stadsparken kommer att vara full av människor från kl. 6 på morgonen, kom ihåg att använda solkräm och dricka vatten. Efter några timmar i parken, och efter att ha sett brasan på kvällen, finns det vanligtvis en klubb eller fest att ansluta sig till på kvällen också.

    • Finalborg/Första Maj, 1 maj-firande; här har du möjlighet att lyssna på några svenska klassiska körsånger och se studenternas utvärdering av rektorn vid Lunds universitet, "vivat eller pereat?" ja eller nej?

  • Dragkampsturneringen är något som görs i samband med Valborgsfirandet. Det är en tävling mellan nationer för att se vem som är bäst på dragkamp. Alla nationer samlas på Lundagård framför AF-borgen och tävlar sedan mot varandra. Det brukar ackompanjeras av musik och nationssånger. Efter deltagandet ställer sig Kuratel upp för att få vispgrädde kastat i ansiktet.

    Fun fact: Kalmar Nation har nu (2024) vunnit dragkampstävlingen för 8:e året i rad!

  • Lucia är en svensk tradition som firas den 13 december då man går och tittar och lyssnar på människor klädda i vita klänningar som håller levande ljus och sjunger klassiska och traditionella musikstycken, ofta i kör. Det finns vanligtvis flera luciakonserter som du kan gå på runt om i Sverige, de är olika överallt. I Lund finns det alltid en föreställning som man kan titta på. De flesta skolor och unga studenter i Sverige har deltagit i ett luciatåg. På Kalmar nation finns det en tradition att Kuratel sjunger för några av nationens hyresgäster tidigt på morgonen.

  • Midsommar firas i slutet av juni, samma vecka som sommarsolståndet, och är en nordisk tradition som firar årets längsta dag. Om du reser längre norrut kommer du att upptäcka att solen faktiskt aldrig går ner den här dagen och att mitten av natten bara ser ut som en två timmar lång solnedgång. Midsommar innehåller samma svenska rätter som serveras vid jul och påsk: sill, nubbe, potatis och köttbullar - för att nämna några vanliga. Som tillbehör serveras gräddfil, gräslök och jordgubbar. I dag dricks mycket alkohol, gör blomsterkronor, äter köttbullar och dansar och sjunger kring en blomsterprydd majstång.

    Obs: de flesta nationer är stängda vid den här tiden, men om du och några uni-vänner (eller nationsvänner!) är i Sverige under Midsommar kan ni ordna en egen liten sammankomst, eller gå på de Midsommar-evenemang som Lunds Kommun anordnar.

  • Åh Fika! Ett av de käraste begreppen i Sverige är att ta en fika. Att ta tid på dagen för att ta en paus, ta lite kaffe och ett sött bakverk innan man fortsätter med dagens måsten. I Sverige är fika så omtyckt att det finns en egen kalenderdag för olika typer av fika! Svenskarna älskar att ha någon typ av anledning att fika, och det här är några dagar att markera i din kalender:

    • Kanelbullens dag: firades den 4 oktober

    • Kladdkakans dag: firades den 7 november

    • Fettisdagen/Semmeldagen: firas 47 dagar före påsk, så denna fikadag kan firas tidigast den 3 februari och senast den 9 mars. 

    • Våffeldagen: firades den 25 mars

    Det finns fler särskilda fikadagar i den svenska kalendern, men de här är några av de vanligaste.

    Special inom Kalmar Nation: "Fössta-tossdan-i-mass" är ett fikadagsfirande där man ska äta Prinsesstårta (marsipantårta) den "första torsdagen i mars". Det firas ofta på Kalmar Nation med prinsesstårta-fika under kontorstid. Denna tradition finns på grund av den dialekt i Sverige, småländska, som talas i Småland, där staden Kalmar ligger, och som får detta datum att låta särskilt roligt.

Om du är svensk eller van med svensk kultur så är det troligt att du känner igen mycket av infon i nästa stycke. Så det är frivilligt att skippa denna del. Men vem vet, du kanske lär dig något nytt?

Ordbok

Akademisk kvart innebär att undervisningen och studenternas sociala tillställningar i Lund börjar 15 minuter efter utsatt tid. Detta är en norm som kommer från den tid då studenterna följde sina lektioner med hjälp av domkyrkans klockor.

Aktiv(a): en term som används för att hänvisa till personer som frivilligt arbetar halvregelbundet på en nations sektioner (inklusive förman och nationsledning).

AF: Akademiska Föreningen. De finns i AF-borgen. Ger studenterna möjlighet att delta i aktiviteter som studentteater, band, kör och idrott. Driver även AF Bostäder, som tillhandahåller en stor mängd studentbostäder.

Fika: en paus med kaffe och söta bakverk.

Förman: en vald position i en nation som hjälper till att driva olika nationsverksamheter. Det finns många olika typer av förmän (se volontararbete för en fullständig lista över befattningar).

Inskrivning: Inskrivningsperioden då du kan välja en nation att gå med i, så att du får tillgång till studentlivet. Gå till din valda nation under kontorstid för att skriva in dig.

Inspektorat: en styrelse bestående av en inspektor/Inspectrix (en universitetsanknuten akademiker, vanligtvis en professor), som är nationens formella överhuvud, och några alumnimedlemmar som ger råd till Kuratel och Seniors om hur nationen ska skötas (Pro- Inspector/Pro-Inspectrix).

KK/Kuratorskollegiet: samarbetsorganet för alla 12 Studentlundsnationer, där kuratorerna för alla nationer sitter för att samarbeta och diskutera för alla nationer.

Kuratel: den verkställande styrelsen som driver nationerna på en daglig basis. De personer som du kommer att träffa under nationens kontorstid. 

  • Kurator (Q): en vald position i en nations kuratel. Den högsta verkställande personen i en nation. Alltid en heltidstjänst. Nationens representant i Studentlund och Kuratorskollegiet (KK).

  • PQe (ProKurator Ekonomi): en vald position på en nations kuratel. Är den person som ansvarar för en nations ekonomi och bokföring.

  • PQs (ProKurator Social): en vald position i en nations kuratel. Är den person som ansvarar för förmännen och allmänna mänskliga relationer. På vissa nationer ansvarar de för inköp av mat, dryck och andra förnödenheter.

  • KM (Källarmästare): en vald position på en nations kuratel. I Kalmar är KM "källarmästare" och ansvarar för nationens alkoholhaltiga och icke alkoholhaltiga drycker.

  • PRM (PR-Mästare): en vald position på en nations kuratel. Är den person som ansvarar för all PR (public relations) för en nation, såsom nationens sociala medier, webbplats och merchandise. 

Medaljer: delas vanligen ut eller säljs i förväg för baler. Kan också erhållas när tjänstgöring för en nation, union eller sektion har slutförts. Du bär dina medaljer på alla framtida sittningar eller baler du kan tänkas delta i. De är trevliga små samlarobjekt för att minnas din tid i Lund.

Nation: en förening för studenter, av studenter. Har anknytning till en stad eller ett län i Sverige. Se lista över nationer här på Studentlunds hemsida.

NATU: är en akronym för "Nationens aktivitets- och trivselutskott". Anordnar en rad olika alkoholfria evenemang på nationerna.

Novisch: vad en ny student vid Lunds universitet brukar kallas.

Senior: en person som sitter i seniorkollegiet (namnet kan variera beroende på nation). Styrelsen består av valda studenter som har varit aktiva i nationen under en längre tid, vars syfte är att stödja Kuratel och arbeta för långsiktiga planer.

Sittning: en (oftast) planerad trerättersmiddag som man deltar i med varierande grad av uppklädning. Kan ha olika teman. Nationer, kårer och andra studentorganisationer anordnar alla sina egna sittningar.

Sångbok: det bästa minnet av Lund du kommer att ha. Att ha en sångbok i Lund innebär att man har ett litet häfte fyllt med mestadels svenska sånger som man tar med sig till sittningar för att skicka runt på borden så att gästerna kan skriva eller rita något fint, roligt eller busigt. Det finns särskilda sångböcker efter varje nation, kår och LTH-sektion. Kom ihåg att ta med en penna!

Spex: en traditionell studentteaterföreställning med improvisation, musik och komedi.

Studentlund: samlingsnamnet för stora delar av Lunds studentliv. Ett medlemskap i Studentlund innebär att du betalar en avgift och får tillgång till hela studentlivet, en nation, en kår och ett medlemskap i AF.

STUK: appen där du hittar ditt digitala nationskort, så att du kan komma in på nationernas pubar/klubbar etc. Här hittar du också studentrabatter, biljetter till nationsklubbar och information om nationsevenemang.