Att bli förman

Vill du ta nästa steg i ditt nationsengagemang och bli förtroendevald men vet inte hur valprocessen fungerar så har du kommit rätt!

Nationen har nationsmöte tre gånger per termin. Under dessa möten väljs tjänstemän, förmän, kuratel, seniors och valberedning. Kuratel, valberedning och seniorsposterna är generellt för de som tidigare varit förman och har större insikt i vår verksamhet.

Tjänstemannaposter och förmannaposter är till för nationsmedlemmar som jobbar på nationen och nu vill ta ett steg till i sitt engagemang.


Hur söker jag?

De poster som är lediga utlyses måndagen tre veckor innan nationsmötet av valberedningen. Det är öppet att kandidera och nominera i en vecka då genom att fylla i ett formulär som är länkat på utlysningen på Facebook och hemsidan.

Om du kandiderar eller blir nominerad kommer valberedningen att ringa upp för att boka en tid till intervju.

Intervjun

På intervjun ställer valberedningen frågor kring posten du har sökt. Om du söker en förmannapost kan du bli frågad om du vet vad posten innebär, om du söker till en källarsektion kan du bli frågad hur mycket du jobbat. Så valberedningens jobb är att se till at du är lämplig att bli förman.
Efter intervjun tar det ett tag men sen ringer valberedningen och meddelar om du blivit nominerad till posten eller inte. Om du blir nominerad kommer du på Nationsmötet och får svara på frågor även där sedan röstas du in om Nationsmötet anser att du är lämplig för posten.

Motförslag

Om du inte har blivit nominerad av valberedningen kan du gå upp som motförslag genom att maila val@kalmarnation.nu, detta kan hända om det är flera sökande på samma post eller om valberedningen anser att du inte är lämplig för posten.

Om du missar nomineringsperioden kan du gå upp som motförslag till och med söndagen innan nationsmötet genom att skicka ett mail till val@kalmarnation.nu

Hur förbereder jag mig?

Detta kanske verkar läskigt eller svårt men det är det inte. För att förbereda dig för intervjun och Nationsmötet är det bara att prata med sittande förman på posten du vill söka. Om du inte vet vem som sitter nu kan du maila q@kamlarnation.nu och fråga.
Att blir förman är riktigt roligt! Det finns något för alla beroende på vad du är intresserad av. Det är sällan någon inte blir vald om de har tagit reda på vad posten innebär genom att prata med tidigare förmän och även har jobbat på den sektionen de söker till.